Preview Mode Links will not work in preview mode

Kurkentracker


Sep 11, 2018

Griekse wijn is een van de vreemdste fenomenen onder wijnliefhebbers. Als er al over gesproken wordt, is dat meestal vrij laatdunkend. Zo van: "Je hébt er wel goede wijn, maar…." Zelf had ik - tot voor dit gesprek - ook niet één fles Griekse wijn in huis. Meer nog: de wijnhandels waar ik geregeld kom, en die hebben doorgaans een heel uitgebreid en gevarieerd gamma, schuiven me nooit een glas Griekse wijn onder de neus. Wat eigenlijk ongelooflijk vreemd is als je weet dat zowat alle wijn die in West-Europa wordt geteeld op een of andere manier schatplichtig is aan de Grieken.

Aangezien ik deze vakantie een weekje in Kreta heb doorgebracht, besloot ik een aflevering van de podcast aan Griekse wijn te wijden. Via wijnhandel Cannette in Brussel, naar verluidt een topadresje voor wie op zoek is naar goede Griekse wijn, ben ik bij Mark Vekemans terechtgekomen, die bijzonder goed thuis is in deze materie.

Op een rustig terrasje, beschut tegen de verschroeiende juli-zon en met een fris glaasje Griekse rosé in de hand, vertelde Mark op een sappige manier welke Griekse wijnen zoal bestaan, over het verleden, maar ook over de toekomst van de Griekse wijnbouw, waarom Griekse wijnmakers minder te vrezen hebben van de opwarming van de aarde dan hun collega's uit Frankrijk, Italië of Spanje, bijvoorbeeld, en over de Griekse drama's die ontstonden toen de zonen van traditionele wijnmakers de domeinen van hun ouders begonnen over te nemen.

Veel luisterplezier!

 

PS: Zoals beloofd zet ik hieronder eens al de druivensoorten op een rijtje die Mark vernoemde:

 

  • agiorgitiko
  • moschofilero
  • xynómavro
  • kotsifali
  • assyrtiko
  • mavrodaphne

 

Een andere interessante druif waar Mark het helaas niet over had, maar waarmee ik in Kreta kennis mee maakte, is de vidiano (in ons geval was dat een fles Vorinos van het wijnhuis Silva uit de buurt van Heraklion), naar mijn gevoel een beetje te vergelijken met een grüner veltliner. Maar zoals Mark al vertelde, zijn er circa 300 autochtone druivenrassen, die haast allemaal even moeilijk uit te spreken zijn. Of wat dacht je van de chidiriotiko, liatiko, savatiano, thrapsathiri, enzovoort?

 

 

Hier vind je links naar de wijnhuizen die in de podcast ter sprake kwamen:

 

 

(Ongesponsorde tip: de meeste van deze domeinen vind je in het gamma van Canette…)