Preview Mode Links will not work in preview mode

Kurkentracker


Hoe abonneer je je op een podcast?

Sep 21, 2018

Wijnliefhebbers zijn zelden technisch sterk onderlegd, dus kan het vast geen kwaad om eens uit te leggen hoe je je nu abonneert op deze (of een andere) podcast. Daardoor mis je geen enkele aflevering meer en kun je je podcasts beluisteren waar en wanneer je wilt.
Ik ga er gemakshalve van uit dat je een smartphone hebt, en dat dat ofwel een iPhone of een Android-toestel is (in dat laatst geval wellicht een Samsung, Huawei, Motorola, LG of iets dergelijks). Is dat niet het geval, dan heb je op zijn minst een tablet of een mp3-speler nodig om je te bevrijden van je computer.

iOS
Heb je een iPhone, iPod of een iPad – allemaal toestellen met het iOS-besturingssysteem – dan is het vrij simpel. Wellicht staat de app "Podcasts" namelijk al op je toestel. Is dat niet het geval, ga dan gewoon naar de App Store en zoek op "podcast". Installeer (of activeer) daar gewoon de app "Podcasts" (of een andere podcast-app als je daar zin in hebt) en je bent vertrokken. Als je de app opent, hoef je enkel nog op "Podcast toevoegen" of "Zoek een podcast" klikken, zoeken op "kurkentracker" (voor deze podcast, tenminste) en op "Abonneer" te klikken. De meest recente aflevering wordt automatisch gedownload. Wil je de oudere afleveringen ook nog eens beluisteren (en wie wil dat nu niet?), dan zul je die manueel moeten downloaden. Alle nieuwe afleveringen zullen automatisch worden gedownload en daar krijg je dan telkens een melding van. En dan is het feest, natuurlijk!

Android
Op een Android-telefoon of -tablet staat standaard geen podcast-app, en dus moet je er sowieso eerst één downloaden. Gelukkig is dat heel simpel: ga naar de Play Store en zoek er op "podcast". Je vindt er een hele waslijst aan apps, en het is kwestie van uit te zoeken welke jij de beste vindt.

 

Mijn voorkeur gaat naar Pocket Casts, maar ook Stitcher is blijkbaar vrij populair en andere apps hebben eveneens hun fans. Google lanceerde onlangs zelf ook een nieuwe podcast-app, en die is ook lang niet slecht. Zodra je er een gevonden hebt die je bevalt, is het procedé vaak hetzelfde: zoeken op "kurkentracker", vervolgens op "Abonneren" of iets gelijkaardigs klikken, en je bent vertrokken. Ook hier geldt: de meest recente aflevering (en alle volgende) worden automatisch gedownload, oudere afleveringen moet je manueel downloaden.

Mp3-speler
Een minder gebruikelijke methode om podcasts te beluisteren op een mobiel apparaat is door ze te downloaden en vervolgens naar een mp3-speler te kopiëren. In dat geval gebruik je een programma op je Mac of Windows-pc (zoals iTunes, Miro, gPodder of Juice, bijvoorbeeld) om je te abonneren en de afleveringen (al dan niet automatisch) te downloaden. Daarna moet je op je computer wel gaan zoeken waar die bestanden zich precies bevinden en ze manueel naar je mp3-speler kopiëren zodra je die met een usb-kabel hebt aangesloten.

Hoe je het ook aanpakt: abonneer je nu meteen op Kurkentracker. Veel luisterplezier!